Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Oktober 2009

Oktoberfesten uden ende

Den tyske tradition med skummende fadøl i gigantiske glas serveret af barmfagre piger i tyrolertøj vokser i Danmark og resten af verden

Af Jan B. Jensen

Det er oktober – det er festen uden ende.

Oktoberfesten er skummende fadøl i gigantiske glas serveret af barmfagre piger i tyrolertøj akkompagneret af tyrolermusik for fuld udblæsning, fællessang og dans på bænkerækkerne.

Den tyske tradition med efterårets gigantiske ølfester vokser i Danmark og resten af verden, og i løbet af de seneste år har de større danske byer skabt en tradition med deres egen udgave af festlighederne.

- Oktoberfesten er helt igennem en skøn fest. Mange bryggerier laver ekstra store øl, folk kommer med en særlig stemning, hvor der skal grines ekstra meget, danses på bænkene og synges endnu mere. Det er tyrolermusik for fuld kraft og en masse originale retter på menuen, siger Peter Aschaber, musikalsk leder i Alpenspektakel.

For det populære østrigske tyrolerorkester er det faktisk Oktoberfest hele året rundt.
- Vi kaldet det bare ”tyrolerfest” resten af året, men i oktober skal vi huske at sige skål flere gange end normalt, griner Peter Aschaber.

At skåle bliver der rig lejlighed til på ”Oktoberfest 2009” – en cd-samling med over 60 ægte hits, der vil gøre lykke til enhver fest. Danske, tyske og internationale partyhits på stribe – og blandt dem er de største tyrolerhits med blandt andre Alpenspektakel indspillet specielt til Oktoberfest.

Hatten der altid passer

Blandt de mange hits er historien om hat, der ikke bare er en hat. Det er en særlig hat. Den passer altid – og den går aldrig af mode på samme måde, som fadøl og servitricernes dybe udskæringer heller ikke gør det.

Som gæstesolist med sit største hit gennem tiderne får Johnny Reimar en renæssance i selskab med Alpenspektakel med den sang, der binder generationer sammen. Unge som ældre bliver aldrig trætte af at synge sammen med Johnny Reimar om tyrolerhatten og de folk, der gerne vil have noget at grine af. Denne gang synger den danske partykonge tilmed på tysk: ”Ich kauf mir lieber einen Tirolerhut”.

Da Johnny Reimar for 40 år siden første gang satte danske ord om tyrolerhatten til en tysk melodi, havde han aldrig forestillet sig, at den skulle blive hans varemærke for altid – og måske mere populær end nogensinde.

Foruden tyrolerhatten medvirker Johnny Reimar også med et andet af sine klassiske partysange, Sikke’n fest – en sang, der også har fulgt Johnny Reimar gennem mange af de 50 år på scenen.

Sømænd i hjemmebrænderiet

Men ”Oktoberfest 2009” indeholder også sange fra et af de nye orkestre på den danske musikscene, De Glade Sømænd. Den ene af sangene har den enkle titel og opfordrende titel: ”Drik” – en sang, hvis musikalske indpakning kaptajnen for De Glade Sømænd, Sebastian Sztuk, nærmest betegner som ”sømandspunk”.

- Desværre lever vi i en tid med masser af euforiserende stoffer, der kan gøre stor skade. Vi opfordrer i stedet de unge til at drikke øl, siger Sebastian Sztuk, der også viser sit talent for at skabe feststemning i en version af ”Hjemmebrænderiet”.

- Jeg tror, at jeg lyder mere fuld end nogensinde, griner Sebastian Sztuk fra det sydsjællandske orkester, der i 2009 har udviklet sig fra at være et sildebords-orkester til at være koncertnavn på flere danske festivaler, hvor de har været med til at sætte gang i festen.

Kaptajnen er ikke i tvivl om, at oktoberfesterne er kommet for at blive – også i Danmark.

- Fadøl i stride strømme og kvinder med store barme går aldrig af mode – om vi så bliver 80 år, siger han med et smil.

199 år gammel tradition

Begrebet Oktoberfest stammer fra München tilbage i begyndelsen af 1800-tallet. Festen opstod ved et bryllup mellem Kronprins Ludwig og Prinsesse Therese 12. oktober 1810. Som en del af festlighederne blev der gennemført et stort hestevæddeløb foran Münchens bymur få dage efter, og til glæde for byens indbyggere blev det besluttet, at hestevæddeløbet skulle være en årlig tilbagevendende begivenhed.

De første år havde Oktoberfesten en sportslig karakter, da Kronprins Ludwig interesserede sig meget for det antikke Grækenland og derfor valgte at holde en fest i stil med de antikke olympiske lege. Siden udviklede festen sig til den verdensberømte ølfest, der alene i Tyskland besøges af mere end seks millioner mennesker. Nu har den bredt sig til ikke bare store dele af Tyskland, men over hele verden.

- I januar spiller vi for eksempel fire uger på Hofbraühaus Las Vegas, der er en tro kopi af et bayersk ølhus. Vi har været der mange gange, og Las Vegas kan ikke sammenlignes med andet. Det er spillets og musikkens by, og man kører også festen efter alle kunstens regler, fortæller Peter Aschaber.

Han tilføjer, at de seneste 10-15 år er der skudt fest op i andre tyske byer, og i de seneste år har Alpenspektakel også fået fællessange til at klinge og fadøllet til at skumme til store oktoberfester i Danmark.

Danskere er vilde med Oktoberfest

- For os er det faktisk ekstra sjovt at være med til den slags fester i Danmark. Her er det stadig så nyt, at folk virkelig går op i det med liv og sjæl. De er ikke bange for at kaste sig ud i en omgang jodlen, er generelt i gevaldigt festhumør og kommer i tyrolerhat og lederhosen, siger Peter Aschaber.

Og det er alle type mennesker, der kommer, fordi Oktoberfesten har fået ry for at være noget helt specielt.

- De unge vil have sjov i gaden, opleve den gode stemning og går ikke så meget op i musikken, der nok betyder mere for de lidt ældre deltagere, siger Peter Aschaber.

 
© 2001 MusikLinien