Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

 

Internetprojekt 2002 vedr. musikdistribution på nettet.

Denne rapport er en opsummering af  problemer og erfaringer  vedr. salg og distribution af musik på nettet, som jeg har gjort gennem et dagligt arbejde på nettet.

Arbejdet har også bestået i mange emails og  opfølgende telefonsamtaler samt promotionarbejde i Danmark med de mere kendte medier som aviser, forlag, radio og TV.

Arbejdet med internettet har ændret grænserne for markedsføringen, da man hurtigt erfarer at hele verden er blevet den markedsplads, man arbejder på, og sproget er engelsk.

Derfor skal man også tænke på de forskellige kulturer, man kommunikerer med.

Konklusion.

Vi oplever i øjeblikket en revolution vedr. den måde, vi organiserer og lytter til musik på.

Med internettets fremkomst vil vi opleve, at al musik i form af midifiler, audiofiler og nodetryk vil blive lagt over på nettet i forskellige konkurrerende musikdatabaser. Internettet er særdeles velegnet til at opbevare og distribuere musik på. Dette vil især ske, når flere og flere får højhastighedsforbindelser. ISDN har vist sig ikke at være hurtig nok, så mange vil nok skifte til ADSL de kommende år. Men selv ADSL opleves også langsomt.

En meget interessant udvikling er kabelradio med høj lydkvalitet som konkurrence til internettet.

Her kan man så recorde alt det musik, man har lyst til. På denne måde falder begrebet piratkopiering på nettet lidt til jorden. Bibliotekerne vil nu også udlåne gratis musik på nettet som MP3 filer. Dette kan dog kun afspilles ikke kopieres. Der begynder at komme kopisikrede CD’ere i butikkerne, men hos kunderne er de ikke så populære, da man ikke længere kan lægge dem ned på sin harddisk. Det vil nok kun være de mest efterspurgte kunstnere, der vælger at kopisikre sig.

Konsekvenserne for detailbutikker, der handler med musik på CD’ere vil blive meget store på sigt. De kan blive nedlagt på samme måde som LP’en  forsvandt sammen med grammofonen. Musikken vil blive betalt med creditcard. Man kan herefter brænde sin egen sammensatte CD. De nye mikrobetalingssystemer www.Valus.dk og Coinclick vil være en begyndelse hertil.

Målsætninger vedr. musik på nettet.

  1. at sælge flest mulige CD’ere ved hjælp af reklamer og lydfiler på hjemmesider.
  2. at opnå kontakt med musikforbrugere i andre lande, som gerne vil modtage kunsterne i deres hjemland(kulturudveksling).
  3. At få en international dialog i gang med personer og virksomheder, der efterstræber de samme mål, og som kan bidrage til udviklingen.
  4. At sælge musikundervisning og noder over nettet.

Hastighed på nettet.

Det sidste nye er den store vækst i ADSL forbindelser.

Brugerne på nettet kan herefter deles i

  1. Alm. langsomt modem på den faste telefonline.
  2. ISDN med 2 forbindelser, hvor hastigheden er højere på nettet
  3. ADSL med 2 forbindelser, hvor vi har den højeste hastighed.

Konklusioner er imidlertid, at selv med en ADSL forbindelse opleves downloading af store datamængder som langsomt. Dette gælder således musik, programmer, videoer.

Der går derfor nogle år endnu, før vi oplever nettet på samme nære måde som vores TV.

Men man taler jo meget om en sammensmeltning med TV, hvorefter vi må forvente højere hastigheder og dermed flere muligheder.

Lydkvalitet.

Et problem, som jeg har efterprøvet en del på det sidste er den væsentlige dårligere lydkvalitet, som en PC kan frembringe i forhold til et godt Hi Fi anlæg med super højtalere.

Rigtige Hi Fi folk vil simpelthen ikke røre en PC med en ildtang, hvad musik angår.

Lydkvaliteten på de forskellige musikformater er blevet testet.

Her er MP3 filerne trængt på det sidste, men måske lyder det nye format MP3pro bedre.

WMA formatet har også en god lyd.

Det hjælper ikke meget, at man kobler lydkortet på PC’en på sit stereo anlæg.

Lyden, der kommer ud, er ikke Hi Fi, og det varer længe, før almindelige consumer PC'er får en ordentlig lydkvalitet.

Lyden på musik fra nettet vil altid være reduceret i forhold til en CD på grund af mangel på overførselshastighed.

Musikformater på nettet.

Der udspiller sig i øjeblikket en kamp om fremtidens musikformat. Indtil nu har CD’en værende enerådende. Men nu er der kommet nye musikformater på nettet. Midifiler var de første, men kvaliteten er her helt afhængig af lydkortet på den enkelte computer. De er dog fremragende til nodeudskrivning, hvad man endnu ikke har kunnet på audiofiler. Dernæst er realaudio og MP3 formatet ved at vinde frem. En CD presses ned til at fylde 10 % af dens normale informationsmængde uden at de fleste mennesker kan høre forskel. Derefter er den velegnet til at sende på nettet. Realaudio var først, men MP3formatet har fået mere markedsføring.

Jeg tror dog ikke, at man skal begå den fejlslutning, at nettet dermed har sejret som fremtidig musikdistributør.

Inden længe har vi alle digital radio og TV, og så får man musikken direkte ind i stuen via kabelnettet meget nær CD kvalitet, som så kan optages på minidisk eller CD optager. Derfor tror jeg ikke, at folk gider downloade større mængder af musik fra nettet, da de jo ofte ikke kender musikken. Musik fra radio og TV er jo sorteret og anerkendt i forvejen og derfor langt mere interessant end ukendte kunstnere. Med digital radio og TV bliver piratkopiering af musik uinteressant, da det er fuldstændig umuligt at kontrollere. Tænk på hvor længe private har optaget hitlister og meget andet musik på kasettebånd med udmærket kvalitet.

Denne påstand er blevet yderligere underbygget ved, at kabelnetkunder har fået radiostationen Jazz Gold på 90,1 FM. Her er 24 timers jazz i døgnet i høj lydkvalitet, selv om der nok er tale om MP3 filer, som man køber som en samlet 24 timers playlist i USA.

Men da FM kvaliteten normalt er lavere end MP3 kvalitet, hører man det ikke.

For nogle år siden sagde vi farvel til LP’er, og inden længe har vi sagt farvel til kasettebånd.

Jeg har afprøvet et CD-rom format fra MP3.com(DAM-CD), hvor musikken ligger som MP3-filer, som også er Vaw-filer, der kan spilles på en alm. CD-afspiller. Her ligger så også informationer om de enkelte numre og kunsterne bagved. Udmærket og prisbilligt format for dem, som ikke gider downloade mp3 filerne fra nettet.

Lyd på en hjemmeside er bedst som valgmulighed på siden, da siden ellers kan blive for tung at trække frem.

Udover MP3 og realaudio har jeg netop undersøgt et nyt CD-rom format CD-pluscore fra Deutsche Grammofon med klassiske indspilninger, hvor man har synkroniseret den rigtige instrumentlyd og noderne, så man kan følge solistens udfoldelser ved at følge med i noderne. Det har man også kunnet i midifilerne, men kun med de dårlige lyde fra lydkortet.

Jeg har i længere tid benyttet musikprogrammer fra PG music i Canada, som er mest kendt for Band-in-a-box, som bruges meget på musikskoler. De har lavet en lang række undervisningsprogrammer som CD-rom, som har en meget høj kvalitet til få penge.

Det nyeste er klaver- og guitar undervisning i masterclass, hvor man får en meget høj kvalitet for videregående musikere.

Microsofts musikformat hedder WMA (Windows Media Audio), som fylder det halve af en MP3-fil og påstås at lyde bedre. Som modtræk til dette er et nyt MP3 format på vej MP3pro, som også fylder det halve og har flere høje frekvenser med. Et af klagepunkterne har gået på, at der forsvinder for meget af den oprindelige lyd på Wav-filen.

Streaming er også en populær form for musikaflytning, da filen spiller næsten med det samme, og man slipper for downloading. Den kan laves i Windows Encoder 7.1, som kan downloades gratis.

Formatet hedder .asf.

Andre musikformater udgør de mange nodeprogrammer, hvor jeg især gerne vil fremhæve Finale fremstillet af Codamusic.com

Her har man fremstillet nogle netvenlige udgaver, som gør det let for komponister at sende noder til deres evt. kunder. På Codamusic’s hjemmeside kan man starte med gratis at downloade Finale Note Pad. Et glimrende lille nodeprogram for begyndere, hvor man kan lære sproget i Finale at kende.

Herefter kan man opgradere til de dyrere udgaver i forskellige prislag og behov.

Codamusic har fremstillet en smart music Wiever, som man gratis kan installere som et plugin til Explorer. På denne måde kan man hente noder på Codamusic/Showcase, som komponister har lagt ud til fri afbenyttelse. Finale produkterne er velegnet til musikundervisning på nettet.

Opgradering til Windows XP.

Det nye styresystem Windows XP er hurtigt blevet en stor succes, da alle nye PC’ere sælges med dette system. Billeder/videoer og musik har fået en fremtrædende plads, således at PC’eren i højere grad fremtræder som en moderne multimediemaskine i god samklang med internettet.

Inden man opgraderer til dette system skal man dog sikre sig, at man har XP drivere til hardware og software, da man ellers skal til at udskifte flere dele. PC’eren må heller ikke være mere end 2 år gammel.

Afspillere (audio eller midi).

Der er allerede en række afspillere(programmer), som man kan downloade gratis og bruge til at opbygge sit musikbibliotek med.

Her nævnes følgende:

Realjukeboks-Winamp-Win.mediaplayer-Musicmatch..

Fælles for dem er at man kan samle sin musik i forskellige formater og opbygge sit eget musikbibliotek på harddisken.

Jeg har løbende afprøvet disse afspillere, men min konklusion i øjeblikket er, at Win mediaplayer  er den førende, da Microsoft har mange ressourcer at sætte ind her.

Denne player skal heller ikke nødvendigvis downloades og installeres først. Den bliver installeret sammen med Windows styresystemer som en fast bestanddel.

Derfor vil alle i fremtiden have denne afspiller på samme måde som Explorer har været en integreret del af Windows.

Da den afspiller de bedste musikformater MP3 og WMA, er den fremtidssikret.

Nogle vil måske ærgre sig over at realaudioformatet ikke understøttes.

Men konkurrencen er hård.

For ikke at blive skubbet ud af markedet har man i den sidst nye realplayer valgt at spille alle tre gængse formater. Dette gør realplayer meget anvendelig, da der ligger meget god musik i realaudio format.

Win mediaplayer kan også afspille midi, men hvis man gerne vil afspille mange midifiler eller karaokefiler er vanbasco playeren et godt bud.

Kan downloades fra http://www.vanbasco.com/midisearch.html

En fordel ved midifiler er at de kan importeres i et musikprogram og udskrives som noder.

Karaoke filer viser også sangtekster, så man kan synge med.

Copyright.

Der er en lang række uafklarede juridiske problemer vedr. copyright til musik på nettet.

Men digital kopiering i den private husholdning af  lovlige CD’ere er nu tilladt i Danmark.

Man kan løse piratkopering på forskellige måder f.eks. ved kopisikring, som der forskes meget i. En anden metode er at lave en betalingsmodel på nettet (Valus).

Ved at betale et beløb(mikrobetalingssystem) for at downloade eller via creditcard kan problemet måske løses på nettet. Eller den meget omtalte afgift på blanke CD’ere ligesom blanke kasettebånd.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mange ukendte kunstnere lægger deres musik ud på nettet til gratis afbenyttelse. Dette gør de for at blive mere kendte og opnå en pladekontrakt. Disse musikfiler er derfor lovlige, da komponisterne selv har godkendt dette.

Piratkopiering er oftest kun interessant og et problem  for de berømte kunstnere.

Kopisikring af de nye formater på nettet er et vanskeligt spørgsmål.

I øjeblikket kan man i forskellige programmer vende en MP3 fil og gøre den til en Wav-fil, så den hjemtagne musik kan spilles på en almindelig CD-afspiller. Hvis man ikke kan gøre dette med et kopisikret format, vil det nok afholde en del fra at betale for et abonnement til downloading af musik i f.eks. 1 måned. Bibliotekerne vil nu forsøge denne metode men på gratis lånebasis.

Copyright på midifiler er et specielt emne. Man skal have tilladelse af NCB til at lave en midifil af et kendt nummer, man skal betale til KODA for at have den på sin hjemmeside (som med alt andet musik, man ikke selv har komponeret) , men man er ikke beskyttet af KODA.

I USA tager man lidt lettere på copyright på midifiler.

Derfor kan man finde masser af hjemmesider i USA med bunkevis af midifiler.

Derimod er man beskyttet af ophavsretsloven om computerprogrammer.

En midifil er et lille program og er copyrighted som sådan.

Musikdatabaser.

En musikdatabase er en samling af musikfiler eller midi-filer i forskellige kategorier.

Dette står i modsætning til en musikportal, som mere arbejder med musikreklamer og links til forskellige musiksider som  f.eks. music.yahoo.com

MP3.com, Napster, Garageband.com er nok de mest berømte af slagsen, men Midicity.com er også meget benyttet.

Der findes efterhånden en lang række af disse musikdatabaser.

Der er også kommet en del nodedatabaser med salg af noder over nettet.

Der skelnes mellem free music, hvor noderne er gratis og betalingstjenester, hvor man kan købe noder.

En stor nodedatabase er www.net4music.com

Niels Eje er blevet kendt med www.sheetmusicnow.com

hvor der også er en stor nodesamling.

I Danmark er vi særlig begunstiget, da vi har et fremragende biblioteksvæsen, som udlåner masser af noder og CD’ere.

Med den nye tjeneste www.bibliotek.dk kan man søge noder over hele landet og få dem sendt til sit hjemlige bibliotek. CD’ere kan dog først hjemskrives fra 2003.

En utrolig service, som jeg ikke tror man har i andre lande, hvor man må købe det hele.

Nu vil bibliotekerne også til at udlåne MP3 filer gratis over nettet.

Musikgenrer.

Det er almindeligt, at musikken opdeles i nogle faste genrer på de forskellige musikdatabaser.

Det kan være klassisk, jazz, rock, pop, latin, country osv.

 Det tror jeg også fremover vil være meget nødvendigt, da musikbutikkerne på nettet vil være fra store databaser, der påstår at have det hele, til specialbutikker, der henvender sig til en bestemt køberkreds. Boxman, som nu er lukket satsede på det store udvalg.

 F.eks. vil det være meget svært for en dansk musikdatabase på betalingsbasis at satse på international musik op mod de store giganter på nettet.

Her kunne det måske være klogere at have en database med ren danskproduceret musik for det danske marked. Gerne igen opdelt i genrer.

Men man kan også forestille sig en specialbutik, der kun handler med dansk jazzmusik.

 Det er meget vigtigt, at man helt klart definerer sin målgruppe for den musik man vil sælge på nettet.

Et andet problem kunne være, om det kun er de unge tekno-fikserede, der vil købe musik på nettet, eller om det er muligt at få det ældre købedygtige publikum til at ændre deres musikvaner.

Betaling via mikrobetalingssystemer.

Musik databasen www.mymusic.dk har koblet sig på det nye mikrobetalingssystem www.valus.dk

På denne måde kan man fra sin konto på nettet betale for udvalgte numre. Jeg tror meget på, at dette koncept vil afløse musiksalget på den gamle CD, da man på denne måde selv kan vælge sine numre og brænde dem ned på en CD. Jeg har fået musik lagt ud på mymusic.dk under bandnavnet Musikkrogens Pianobar.

 Hjemmesider.

Der er utroligt mange musik hjemmesider.

Jeg har selv 3, hvor jeg orienterer fra.

www.pianobar.dk

www.grevemusikskole.dk

www.jazzpianoklubben.dk

 

Venlig hilsen

Per Krogen

 

 

 
© 2001 MusikLinien