Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Lydoptagelser med Roland VS 1880 harddiskrecorder.

18 spors 24-bit Digital Studio Workstation. Kompakt, transportabel studiekvalitet
18 spors digital Harddisk Recorder
Indbygget digital mixer
Optagelse med 8 samtidige spor
288 Virtuelle spor
24 A/D/A konvertering
24 bit MT Pro Recording Mode
Cd-brænding direkte fra harddiskrecorder
Indbygget Automix funktion
Kan udvides med 2 stk. VS8F-2 effekt boards
Bundles med Emagic Logic VS
______________________________________________________________

Dansk Musiker Forbund har købt 2 harddiskrecordere Roland og Fostex til udlån til medlemmerne i 2 uger efter et kort kursus.

Jeg har været meget glad for denne lånemulighed. Især var jeg interesseret i at sammenligne en harddiskrecorder med en computer til samme formål.

Det gik godt med de lydoptagelser, jeg havde planlagt at gennemføre. Jeg startede med at læse de engelske brugermanualer igennem. Først skimmede jeg dem, og derefter læste jeg detailleret alle basisoperationerne. Heldigvis er det de samme udtryk og operationer som i et audioprogram på en computer, da der jo er tale om en form for computer. Jeg havde hørt fra andre, at det var en kompliceret maskine. Men jeg blev hurtigt glad igen, da Roland VS 1880 var rimelig brugervenlig. Jeg lærte hurtigt at optage de forskellige spor og gemme dem. Lyden er også meget fin, hvad der jo nok er noget af det vigtigste.

De ting, der virker lidt vanskelige er indstillingerne under indspilning, da det jo er en kompakt maskine med alle funktioner indbygget i et virtuelt studie. Her er en række menuer at gå ind i. Man har jo ikke en stor indspilningsmixer foran sig, hvor man lettere kan stille på lyden.

Når indspilningsfasen er overstået kommer mixing down processen. Denne vil nok for de fleste være den sværeste proces, da man igen savner en rigtig studiemixer at arbejde med. Man skal ind i en række indbyggede menuer, og her skal man holde tungen lige i munden, da man let begår fejl her. Her kan man bl.a. indsætte effekter fra de to effektkort. Men har man først fået sporene mixet ned efter ønske i et stereospor er det let at overføre til en CD.

Bruger man i stedet en computer skal man jo også have en rigtig studiemixer foran sig. Det virker lidt uprofessionelt, hvis man kun har et billede af en mixer på sin skærm.

Jeg kan godt forstå, at musikerforbundet satser på harddiskrecordere i stedet for computere. De er meget mere fleksible og bærbare og kan hurtigt opstilles overalt i alle lokaler.
De er især velegnet til akustiske optagelser, hvor computere også kan behandle midimusik. De vil også være velegnet i musikskoler til koncerter og lign.

Når computere nok er mere populære som hjemmestudie, skyldes det netop mulighederne med midimusik, som dog senere bliver omsat til audiomusik. Redigeringsmulighederne er også større i computerprogrammerne. På harddiskrecorderen er der kun en lille skærm, men den er faktisk alligevel tilstrækkelig.

Jeg har læst en artikel om harddiskrecording på bærbare computere, men jeg tror, at jeg foretrækker en rigtig harddiskrecorder. Man kan også bruge den til at tage med ud at spille.

Per Krogen

 
© 2001 MusikLinien